Parlement VS neemt sanctiewet tegen China aan

buitenland
0
2 jul 20:16
Het Amerikaanse parlement heeft wetgeving goedgekeurd die het mogelijk maakt Chinese functionarissen te straffen die de speciale status van Hongkong ondermijnen.

Het voorstel moet nog wel worden ondertekend door president Donald Trump. De wetgeving kreeg de steun van zowel de Republikeinen van president Trump als de Democratische oppositie.

De Amerikanen maken zich zorgen over de omstreden veiligheidswet die China deze week heeft ingevoerd in Hongkong. Die maakt het onder meer mogelijk om inwoners van de metropool aan te pakken die zich uitspreken voor onafhankelijkheid.

De VS hebben geklaagd dat China met die wetgeving de afspraken negeert over de speciale status van Hongkong, een voormalige Britse kroonkolonie die in 1997 is overgedragen aan de communistische volksrepubliek. De metropool heeft onder meer een eigen rechtssysteem en parlement en China beloofde dat systeem zeker een halve eeuw te respecteren.

Jaarlijks verslag
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moet nu jaarlijks verslag gaan uitbrengen over Chinese functionarissen die het principe van "één land, twee systemen" in Hongkong ondermijnen. Daarna kunnen sancties volgen. Ook kunnen op grond van de nieuwe zogenoemde Hong Kong Autonomy Act banken worden aangepakt die zaken doen met dergelijke officials.

Het is nog onduidelijk of president Trump die wet zal ondertekenen. Hij kan ook zijn veto uitspreken. China heeft gedreigd met tegenmaatregelen als de wet wordt aangenomen.

© ANP 2020
hongkong
donald trump
china
verenigde staten
sancties
sanctiewet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi