CPB: leerlingen lopen door coronacrisis hoger schooladvies mis

algemeen
0
6 jul '20
Circa 14.000 leerlingen uit groep 8 lopen dit jaar mogelijk een hoger schooladvies mis door het schrappen van de eindtoets wegens de coronacrisis.

Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB). Leerlingen met een migratieachtergrond, kinderen van laagopgeleide ouders en kinderen van ouders met een laag inkomen zijn daarvan vaker de dupe, schrijft het planbureau in het rapport 'Schrappen eindtoets groep 8 kan ongelijkheid vergroten’.

Onder normale omstandigheden kunnen basisscholen hun advies voor het voortgezet onderwijs bijstellen als de score op de eindtoets hoger is dan verwacht. Dat is dit jaar echter niet mogelijk omdat de eindtoets vanwege de uitbraak van het coronavirus geschrapt is. Volgens het CPB kreeg 8 procent van de leerlingen de afgelopen jaren een hoger schooladvies na een goede eindtoets.

Weliswaar hebben basisscholen en middelbare scholen maatregelen genomen om de negatieve effecten te verminderen, maar de effecten hiervan zijn naar het oordeel van het CPB nog onduidelijk. Daarom stelt het planbureau voor deze lichting te blijven volgen op de middelbare school.

© ANP 2020
cpb
schooladvies
onderwijs
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?