Israël ongerust over scherpere satellietfoto's op Google Earth

buitenland
0
6 jul '20
Israël is naar eigen zeggen bang dat kwaadwillenden misbruik kunnen maken van de scherpere satellietbeelden van het land die binnenkort online te zien zijn.

Israël vreest dat de scherpere beelden bijvoorbeeld door Hezbollah in Libanon of Hamas in Gaza kunnen worden gebruikt om belangrijke locaties te bespioneren. Die bewegingen zouden met behulp van de foto's doelen voor raketaanvallen kunnen bepalen.

Volgens vredesactivisten is er een andere reden waarom Israël liever niet in detail zichtbaar is; de uitbreiding van Joodse nederzettingen in bezet gebied wordt duidelijker zichtbaar.

De scherpere foto's zijn mogelijk omdat een Amerikaanse wet die verbood dat Amerikaanse bedrijven scherpe satellietfoto's van Israël en de Palestijnse gebieden beschikbaar stellen, niet langer van kracht is. Onder een wet uit 1997 mochten diensten als Google Earth op foto's geen voorwerpen in Israël en de bezette gebieden laten zien met afmetingen kleiner dan 2 meter.

De Amerikaanse marktwaakhond voor waarnemingstechniek besloot eind vorige maand om beelden met een scherpere resolutie toe te staan, tot afmetingen van 40 centimeter. Meerdere niet-Amerikaanse bedrijven maken al beelden van Israël met scherpere resolutie, stelde de waakhond.

Activist Hagit Ofran van Peace Now, een Israëlische anti-nederzettingsmonitor, is dan ook blij met de scherpere beelden. "Op foto's van lagere kwaliteit is het moeilijk om het verschil tussen een nieuw huis en een kippenschuur te zien."

© ANP/Marokko.nl 2020
palestina
verenigde staten
hezbollah
libanon
hamas
gazastrook
israël
peace now
google earth
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi