Bedevaartgangers Mekka moeten mondkapje op

buitenland
0
6 jul 12:56
Er mogen geen mensenmassa's ontstaan en gelovigen moeten minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden.

De weinige islamitische pelgrims die de bedevaart naar de heilige Saoedische steden Mekka en Medina dit jaar nog kunnen maken, zullen daarbij een mondkapje moeten dragen in verband met de coronapandemie.

De regels gelden niet alleen bij gebed en bezoek aan heilige plaatsen maar ook in restaurants en tenten, aldus het Saoedische centrum voor de preventie en bestrijding van epidemieën.

Vorig jaar namen nog bijna 2,5 miljoen pelgrims deel aan de hadj. Van hen kwamen er 1,8 miljoen niet uit Saoedi-Arabië. Vanwege de uitbraak van het zeer besmettelijke nieuwe coronavirus heeft het koninkrijk het aantal toegestane pelgrims drastisch verlaagd. De duizend toegestane gelovigen moeten niet ouder dan 65 jaar zijn en mogen niet vanuit het buitenland komen.

Vanwege het coronavirus gelden er nog meer hygiëneregels. Zo mogen de pelgrims de Zwarte Steen in de Grote Moskee van Mekka niet aanraken. Ook mogen bedevaartgangers geen persoonlijke gebruiksvoorwerpen als kleding, handdoeken en mobiele telefoons met anderen delen. De bussen mogen slechts halfvol zijn.

Met meer dan 209.000 geregistreerde besmettingen en bijna 2000 doden is Saoedi-Arabië een van de zwaarst getroffen landen in het Midden-Oosten. Zondag meldde het land 3600 nieuwe vastgestelde besmettingen. De regering is de beperkende maatregelen tegen het virus desondanks aan het versoepelen.

© ANP/Marokko.nl 2020
saoedi-arabië
moskee
mekka
hadj 2020
medina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi