Rusland waarschuwt Turkije over toekomstplannen Aya Sofia

buitenland
180
6 jul 14:29
De hoogste rechters in Turkije nemen de komende dagen een beslissing over de toekomstplannen voor de Aya Sofia.

Het Kremlin en de patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk hebben Turkije gewaarschuwd vanwege plannen om van de voormalige kathedraal Aya Sofia in Istanbul, tegenwoordig een museum, weer een moskee te maken.

De voormalige Byzantijnse kathedraal gold als het wereldwijde centrum van het orthodox-christelijke geloof tot de Ottomanen het toenmalige Constantinopel in 1453 veroverden. De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill is "diep bezorgd" dat de Aya Sofia weer een moskee wordt. Kirill beschrijft het gebouw als "een van de grootste monumenten van de christelijke cultuur".

"Een bedreiging van de Aya Sofia is een bedreiging van de gehele christelijke beschaving en onze spiritualiteit en geschiedenis", aldus de patriarch, die benadrukt dat de Aya Sofia een belangrijk heiligdom is voor elke Russische gelovige.

Werelderfgoed
Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin benadrukte dat de plannen met de Aya Sofia een binnenlandse aangelegenheid zijn, maar zei te hopen dat Turkije rekening houdt met de status als UNESCO-werelderfgoed van het gebouw.

Na de val van Constantinopel werd de Aya Sofia een moskee. Onder de seculiere Turkse leider Mustafa Kemal Atatürk werd het in 1934 een museum. Behalve Rusland heeft eerder ook Griekenland bezwaar gemaakt tegen Erdogans plannen om Atatürks besluit terug te draaien.

© ANP 2020
turkije
istanbul
rusland
aya sofia
moskee
museum
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi