In Duitsland dreigt tekort aan coronamedicijn remdesivir

buitenland
0
6 jul 16:07
In Duitsland dreigt een tekort aan het coronamedicijn remdesivir. Volgens de minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, heeft de Bondsrepubliek nog maar een paar honderd doses.

Een week geleden zei het ministerie nog voldoende voorraad te hebben van het eerste middel dat door de Europese Unie is goedgekeurd voor behandeling van COVID-19. Artsen mogen de virusremmer remdesivir voorschrijven aan coronapatiënten die er relatief slecht aan toe zijn, oordelen de Europese medicijnautoriteiten.

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA gaf eerder al versneld toestemming voor het gebruik van remdesivir voor behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. In Japan gebeurde dat onlangs ook. Minster Spahn dringt erop aan de virusremmer ook in Europa te maken. Hij zou zich daar zelf ook voor inzetten.

Remdesivir, een middel tegen meerdere virussen, wordt gemaakt door de Amerikaanse farmaceut Gilead. Onlangs meldde de Britse krant The Guardian dat de Verenigde Staten vrijwel de hele voorraad voor de komende drie maanden had opgekocht, waardoor andere landen het middel voorlopig niet meer kunnen krijgen.

Nederland meldde op 1 juli "op dit moment voldoende" remdesivir te hebben. Fabrikant Gilead heeft Nederland een partij geschonken van het middel, dat tot dusver diende als medicijn tegen het ebolavirus.

De fabrikant heeft beloofd dat Nederland de komende tijd nog meer tegemoet kan zien, liet het ministerie van Volksgezondheid weten.

© ANP 2020
duitsland
jens spahn
remdesivir
medicijn
gilead sciences
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi