Franse president vervangt deel van zijn regering

buitenland
2
6 jul 20:53
Midden in de coronacrisis heeft de Franse president Emmanuel Macron een deel van zijn regering vervangen.

Nadat hij vorige week al premier Edouard Philippe de laan uitstuurde en in plaats daarvan Jean Castex benoemde, was het maandag de beurt voor de rest van het kabinet. Macron benoemde onder anderen een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Christophe Castaner moet wijken voor Gerard Darmanin, tot nu toe minister van Begroting.

Tegen de 37-jarige bewindsman loopt nog een onderzoek na aantijgingen dat hij vrouw zou hebben verkracht. Op het ministerie van Milieu komt Barbara Pompili, die lid was van de Groenen. Een van de bekendste advocaten van het land, Eric Dupond-Moretti komt op Justitie.

Macron behield echter zijn ministers van Financiën, Defensie en Buitenlandse Zaken. Financiënminister Bruno Le Maire krijgt onder meer het omvangrijke coronaherstelplan op zijn bordje.

De ingreep van Macron komt ruim een week na de lokale verkiezingen, die voor de partij van de president niet goed verliepen. Onder meer in grote steden als Lyon, Bordeaux en Strasbourg wonnen de Groenen fors.

Ook Macron wil zijn land duurzamer en milieuvriendelijker maken, maar bij zijn vorige regering kwam dat niet goed uit de verf.

© ANP 2020
frankrijk
édouard philippe
christophe castaner
barbara pompili
bruno le maire
emmanuel macron
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi