VN-expert: Iraanse generaal Qassem Soleimani onwettig gedood

buitenland
3
7 jul '20
De Iraanse generaal Qassem Soleimani is onwettig gedood tijdens een Amerikaanse droneaanval in januari in Irak.

Washington kan niet aantonen dat hij een onmiddellijk gevaar vormde. Dat stelt de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard. In een dinsdag vrijgegeven rapport, concludeert Callamard dat "de VS onwettig hebben gehandeld en in strijd met het VN-handvest omdat er geen levensbedreigende situatie bestond".

De onafhankelijke mensenrechtenexpert spreekt niet namens de Verenigde Naties, maar rapporteert haar bevindingen aan de VN. Haar rapport over gerichte moorden met gewapende drones, waarvan ongeveer de helft betrekking heeft op de zaak Soleimani, wordt donderdag voorgelegd aan Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. De VS hebben zich in 2018 uit dit VN-orgaan teruggetrokken.

Soleimani was de architect van de Iraanse strategie in het Midden-Oosten en de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde die de buitenlandse operaties van de Islamitische Republiek leidde. Hij werd op 3 januari gedood tijdens een Amerikaanse luchtaanval bij de internationale luchthaven van Bagdad. Ook de Iraakse Abu Mahid al-Muhandis, leider van de pro-Iraanse paramilitairen in Irak, kwam om het leven.

© ANP 2020
mensenrechtenraad
verenigde naties
genève
iran
verenigde staten
bagdad
irak
qassem soleimani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi