België verplicht mondkapje in winkels, bioscopen, musea, theaters

buitenland
0
9 jul '20
Het wordt in België vanaf zaterdag voor inwoners boven de twaalf jaar verplicht een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra, bioscopen, theaters en musea.

Ook in gebedshuizen moeten bezoekers een mondkapje op en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen. Dat hebben de federale en deelregeringen donderdagavond na overleg besloten.

Het was al verplicht een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen. De Hoge Gezondheidsraad, die het Belgische ministerie van Volksgezondheid adviseert, drong er vorige week al op aan de maatregelen uit te breiden en de bestaande aanbeveling om een kapje in winkels te dragen aan te scherpen. Dat is nodig "om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren", aldus het adviesorgaan.

Na beraad met de deskundigen van de GEES, de Belgische tegenhanger van het Nederlandse Outbreak Management Team, is nu besloten versneld de maatregelen uit te breiden. Een besluit daarover zou aanvankelijk woensdag pas worden genomen. Op de lijst staan ook concert- en conferentiezalen, auditoria en bibliotheken.

"Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties", zegt het kabinet van premier Sophie Wilmès in een mededeling.

Mensen die de verplichting in de beschreven omstandigheden niet respecteren, riskeren een strafrechtelijke sanctie. Er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

© ANP 2020
belgië
sophie wilmès
winkelcentrum
openbaar vervoer
mondkapje
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?