Erdogan: 'Aya Sofia blijft werelderfgoed, ook als moskee'

buitenland
22
10 jul 3:26
De wereldberoemde Aya Sofia in Istanbul blijft een erfgoed van heel de wereld en de heropening van het eeuwenoude bouwwerk als moskee verandert daar niets aan.
Dit zei een woordvoerder van de Turkse president Erdogan in een vraaggesprek met Turkse media. Moslims die er komen bidden, hinderen de andere bezoekers niet, beklemtoonde de woordvoerder. "De christelijke iconen blijven er bewaard net zoals onze voorouders christelijke waarden behielden", aldus de woordvoerder.

Er is vooral in landen met veel christelijk orthodoxe gelovigen, kritiek op het plan het museum, dat de Aya Sofia nu is, voor het eerst sinds 1934 weer als moskee in gebruik te nemen. De Aya Sofia is een voormalige kathedraal die het centrum is geweest van de christelijke orthodoxe kerken.

Na de verovering van het toenmalige Constantinopel, hoofdstad van het christelijke Byzantijnse rijk, in 1453, maakten de Ottomaanse veroveraars er een moskee van. Na de val van het Ottomaanse Rijk vlak na de Eerste Wereldoorlog veranderde de seculiere hervormer Kemal Musafa 'Atatürk' het gebouw in een museum. Erdogan wil dat het pand ook weer als moskee dient.

Erdogans woordvoerder wees erop dat het niks bijzonders is dat de Aya Sofia ook weer voor gebedsdiensten zal worden gebruikt. Dat gebeurt volgens hem in heel de wereld met historische bouwwerken, inclusief de Notre Dame in Parijs.
© ANP 2020
turkije
istanbul
aya sofia
ottomaanse rijk
recep tayyip erdoğan
moskee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi