Rutte: Srebrenica leert ons de tol van verdeeldheid en haat

algemeen
18
11 jul 11:54
Wie verdeeldheid en haat zaait kan het ultieme kwaad oogsten, heeft premier Mark Rutte geleerd van de genocide in Srebrenica.
Daarom moeten "we ons uitspreken waar we maar kunnen tegen polariserende taal", zei de minister-president bij de herdenking van de massamoord van 25 jaar geleden. Rutte sprak zaterdag via een videoboodschap de nabestaanden en anderen toe die in het Bosnische Potocari de gruwelijkheden herdenken.

Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat zagen in 1995 toe hoe Bosnisch-Servische troepen de 'veilige' enclave innamen en Bosnische moslimmannen en -jongens wegvoerden. Meer dan 8000 van hen werden vermoord.

Nederland voelt een diepe band met de mensen van Srebrenica, zei Rutte. "Met u en met uw geliefden, die - tot onze spijt - niet konden worden beschermd. We buigen in stilte het hoofd."

Srebrenica zal nooit een gesloten boek zijn, stelde de minister-president. "Er zijn nog steeds moeders op zoek naar hun zonen." Daarom "spreken we ons uit tegen uiteendrijvende taal, de verheerlijking van oorlogsmisdadigers en de genocide-ontkenning. We spannen ons in om verzoening te brengen en we komen op voor onze gedeelde Europese waarden."
© ANP 2020
mark rutte
srebrenica
bosnië en herzegovina
potočari
dutchbat
servische republiek
herdenking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi