Besluit over Aya Sofia moskee in Istanbul verontrust paus

buitenland
15
12 jul '20
De beslissing van Turkije om van de wereldberoemde Aya Sofia in Istanbul weer een moskee te maken, heeft Paus Franciscus onaangenaam getroffen.

Het gebouw was ooit een kerk, daarna moskee en nu een museum. "Mijn gedachten zijn bij Istanbul. Ik denk aan de Sint-Sofia en het doet me pijn", zo sprak de rooms-katholieke kerkvorst zondag bij het geven van zijn wekelijkse zegen op het Sint-Pietersplein.

De streng islamitische Turkse president Recep Tayyip Erdogan ondertekende een decreet waardoor in het historische gebouw moslims kunnen bidden. Zij zijn daarvoor voor het eerst welkom op 24 juli.

Zijn plan kreeg meteen al felle kritiek van onder meer de orthodox-christelijke landen Griekenland en Rusland. Ook de Europees commissaris Margaritis Schinas toonde zich tegenstander.

Zesde eeuw
De Aya Sofia werd in de zesde eeuw door de Byzantijnen als kathedraal gebouwd. Het imposante gebouw in de toenmalige Byzantijnse hoofdstad Constantinopel gold ooit als het middelpunt van de orthodox-christelijke wereld.

Erdogan benadrukte in zijn toespraak dat het bijna 1500 jaar oude heiligdom behalve voor moslims toegankelijk blijft voor christenen en buitenlanders.

Een Turks hof heeft het besluit van Erdogan goedgekeurd.

© ANP 2020
turkije
recep tayyip erdoğan
margarítis schinás
byzantijnse rijk
christendom
moskee
aya sofia
istanbul
paus franciscus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi