Oeigoeren: China legt sancties op aan Amerikaanse senatoren

buitenland
25
13 jul 11:06
China heeft sancties opgelegd aan vier Amerikaanse bestuurders als antwoord op Amerikaanse sancties tegen Chinese regeringsmedewerkers.

Het gaat om de Republikeinse senatoren Marco Rubio en Ted Cruz, ambassadeur voor de religieuze vrijheid Sam Brownback en lid van het Huis van Afgevaardigden Chris Smith. "Deze sancties zijn een antwoord op de verkeerde daden van de VS. We roepen de VS op om de verkeerde beslissing te herzien en te stoppen met hun bemoeienissen in binnenlandse Chinese aangelegenheden", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Washington legde vorige week sancties op vanwege de gevangeniskampen in de noordwestelijke provincie Xinjiang, waar Oeigoeren worden vastgezet. De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in China. De mensen worden in de kampen heropgevoed, claimt de Chinese regering. In werkelijkheid zijn het concentratiekampen.

De VS stelden de sancties op 9 juli in vanwege "de verschrikkelijke mishandeling" van minderheden in China. De Amerikaanse sancties waren gericht op een aantal hoge functionarissen, die verantwoordelijk zijn voor de gevangeniskampen.

Vorige week waarschuwde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi nog dat de VS de spanningen tussen de beide landen niet verder moeten laten oplopen.

De VS zijn kritisch over de omstreden veiligheidswet voor Hongkong en de in hun ogen gebrekkige aanpak van het nieuwe coronavirus, dat in China uitbrak.

© ANP/Marokko.nl 2020
china
verenigde staten
washington
xinjiang
sancties
oeigoeren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi