Lancering van eerste Marsreis van Emiraten twee dagen uitgesteld

algemeen
28
14 jul '20
De eerste Marssonde van de Verenigde Arabische Emiraten wordt niet op dinsdag, maar op zijn vroegst op donderdag gelanceerd.

De satelliet al-Amal (hoop) zou dinsdagavond Nederlandse tijd opstijgen vanaf ruimtebasis Tanegashima in Japan, maar het weer daar is te slecht. Daarom hebben de Emiraten en ruimtevaartbedrijf Mitsubishi Heavy Industries besloten de lancering uit te stellen.

De eerstvolgende mogelijkheid is donderdag om 22.43 uur Nederlandse tijd, meldt het staatspersbureau van de Emiraten, WAM. Begin volgend jaar moet de satelliet in een baan rond Mars komen. Het zou de eerste Arabische missie naar een andere planeet worden.

De al-Amal moet twee jaar lang het weer op Mars in kaart gaan brengen. Ook moet de al-Amal helpen om duidelijk te maken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Het vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde.

Maar de missie is vooral bedoeld om de Emiraten op de kaart te zetten. Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer olie opraakt.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben sinds 2014 een eigen ruimtevaartorganisatie en vorig jaar ging voor het eerst een man uit het land naar de ruimte. Astronaut Hazza al-Mansouri verbleef ongeveer een week in het internationale ruimtestation ISS.

© ANP 2020
vae
emiraten
mitsubishi heavy industries
tanegashima
japan
marsreis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi