Franse president wil mondkapjesplicht in gesloten publieke ruimte

buitenland
0
14 jul 15:26
De Franse president Macron wil mondkapjes verplicht stellen in alle afgesloten publieke ruimtes.

Hij zei dit tegen journalisten in een vraaggesprek na een sobere viering van de nationale feestdag op de Place de la Concorde. Frankrijk heeft al een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

Frankrijk vierde de nationale feestdag met een ceremonie, waarbij speciaal beroepsgroepen die zich inzetten voor de strijd tegen het coronavirus werden geëerd. De traditionele grote militaire parade op de Champs-Elysées is dit jaar vanwege het coronavirus geschrapt.

Volgens Macron moet het land rekenen op een enorme stijging van de werkloosheid als gevolg van de economische crisis die het virus heeft veroorzaakt. De president vreest dat er nog tussen de 800.000 en 1 miljoen werklozen bijkomen vanaf nu tot in de lente van 2021. Hij wil daarom onder meer speciale regelingen gaan treffen die het goedkoper en eenvoudiger moeten maken voor werkgevers om jonge mensen in dienst te nemen.

Hij wil ook investeren in de industrie om banen in Frankrijk te houden. Hij suggereerde ook uitkeringen van dividend te beperken en lonen tijdelijk te verlagen om met het uitgespaarde geld de economie te stimuleren en mensen aan het werk te houden.

De president heeft als gevolg van de coronacrisis veel aanzien verloren, en heeft net een nieuwe regering aangesteld. De populaire premier Édouard Philippe moest het veld ruimen. Macron verdedigde dinsdag opnieuw zijn nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin. Die is eerder beschuldigd van het seksueel lastig vallen van vrouwen, maar het Openbaar Ministerie heeft de klachten destijds afgedaan als niet te bewijzen aantijgingen.

De zaak is weer opgerakeld met de benoeming van Darmanin als minister. Macron zei dat hij achter hem staat en dat die onschuldig is zo lang het tegendeel niet is bewezen.

© ANP 2020
frankrijk
emmanuel macron
openbaar vervoer
mondkapjes
coronamaatregelen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi