Marsmissie van Emiraten weer uitgesteld wegens weer

algemeen
0
15 jul '20
De Verenigde Arabische Emiraten hebben de lancering van een satelliet naar Mars opnieuw uitgesteld.

De satelliet al-Amal (Hoop) zou deze week worden gelanceerd vanaf de Japanse ruimtebasis Tanegashima, maar de weersomstandigheden zijn er slecht. Er wordt binnenkort een nieuwe datum geprikt om te proberen de Marssonde te lanceren.

De Emiraten en ruimtevaartbedrijf Mitsubishi Heavy Industries hadden de lancering deze week al een keer afgeblazen en naar op zijn vroegst donderdag verplaatst. Het is de bedoeling dat al-Amal begin volgend jaar in een baan rond Mars komt. Het is dan de eerste Arabische missie naar een andere planeet.

De satelliet moet twee jaar lang het weer op Mars in kaart brengen. Ook moet al-Amal helpen om duidelijk te maken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Het vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde.

Maar de missie is vooral bedoeld om de Emiraten op de kaart te zetten. Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer olie opraakt.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben sinds 2014 een eigen ruimtevaartorganisatie en vorig jaar ging voor het eerst een man uit het land naar de ruimte. Astronaut Hazza al-Mansouri verbleef ongeveer een week in het internationale ruimtestation ISS.

© ANP 2020
vae
emiraten
japan
tanegashima
marsmissie
mitsubishi heavy industries
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi