'Nederland moet aanbevelingen van VN over racisme opvolgen'

algemeen
103
15 jul '20
Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) roept de overheid op de aanbevelingen over racisme en discriminatie uit een VN-rapport over te nemen.

In het rapport van mensenrechtenrapporteur Tendayi Achiume staat dat Nederland voor daadwerkelijke gelijkheid moet zorgen en niet alleen juridische gelijkheid. Achiume bezocht Nederland in oktober 2019. Volgens haar moet de sociaaleconomische achterstand van etnische minderheden verdwijnen en in het onderwijs meer aandacht komen voor kolonialisme en slavernij. Ook dient Nederland te zorgen voor effectieve bescherming van demonstranten in anti-racismeprotesten.

Het NJCM steunt de aanbevelingen uit het rapport dat woensdag werd behandeld in de Mensenrechtenraad in Genève. In een verklaring zegt het de zorgen van Achiume te delen dat bijvoorbeeld de belangrijkste politieke functies "niet de raciale, etnische en culturele diversiteit van de samenleving weerspiegelen". Het NJCM noemt die ondervertegenwoordiging zorgwekkend.

Zwarte Piet
Ook benadrukt de mensenrechtenorganisatie net als Achiume het belang van onderwijs. "De raciale verhoudingen in Nederland kunnen niet worden begrepen in een context zonder een eerlijke en accurate geschiedschrijving."

Zwarte Piet komt ook terug in het verslag dat de VN-rapporteur. Achiume is positief over recente ontwikkelingen, zoals het besluit om Sinterklaas tijdens de landelijke intocht alleen nog te omringen met roetveegpieten. "Het lijdt geen twijfel dat de figuur Zwarte Piet denigrerende en ontmenselijke raciale stereotypes over zwarte mensen belichaamt", vindt ze.

Een VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie had zich in 2015 al kritisch uitgelaten over Zwarte Piet.

© ANP 2020
mensenrechten
verenigde naties
onderwijs
vn
racisme
geschiedschrijving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?