Marokko: €550 miljoen staatssteun voor Royal Air Maroc

marokko
0
14 jul 19:21
De Marokkaanse regering heeft een uitzonderlijke toewijzing van 6 miljard DH toegekend ter ondersteuning van de nationale luchtvaartmaatschappij van Royal Air Maroc (RAM).

Dat meldt de Marokkaanse minister van Financiën Mohamed Benchaaboun maandag tijdens een parlementaire zitting in de Tweede Kamer. De steun is onderdeel van de begroting voor de ondersteuning van Marokkaanse overheidsbedrijven die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis.

Naast RAM heeft ook nutsbedrijf ONEE een pakket voor noodhulp van €91,2 miljoen ontvangen. De nationale luchtvaartmaatschappij is echter het zwaarst getroffen door de coronacrisis. Eind juni meldde CEO Abdelhamid Addou dat het bedrijf ruim €5 miljoen per dag verliest als gevolg van de preventiemaatregelen tegen het coronavirus.

Om de verliezen enigszins te beperken heeft de luchtvaartmaatschappij 30% van haar wereldwijde personeelsbestand ontslagen en een vrijwillig vertrekplan opgesteld voor personeel ouder dan 57 jaar. Ook heeft RAM 20 van haar vliegtuigen geliquideerd.

De staatssteun zal de financiële perikelen bij RAM verlichten, vooral nu het bedrijf bezig is met de geleidelijke hervatting van commerciële internationale vluchten. Marokko heeft woensdag de grenzen geopend voor buitenlanders die er weg willen en Marokkanen die willen terugkeren.

De heropening van de grens is vooralsnog beperkt. Reizigers richting Marokko moeten eerst een coronatest doen en het resultaat aan kunnen tonen. Luchtvaartmaatschappijen Royal Air Maroc (RAM) en Air Arabia bieden vluchten aan tussen Amsterdam en Casablanca, Tanger, Fez en Nador.

RAM kondigde recentelijk aan 23 internationale bestemmingen te zullen bedienen. De bestemmingen omvatten 13 Europese steden, vijf steden in de MENA-regio, drie sub-Sahara Afrikaanse stedelijke centra en twee steden in Noord-Amerika.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
royal air maroc
ram
staatssteun
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi