Trump beveelt uitsluiting illegale immigranten bij volkstelling

buitenland
12
21 jul '20
De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag opdracht gegeven bij de komende volkstelling illegale immigranten niet mee te tellen voor het bepalen van de vertegenwoordiging in het Congres.

De ongekende stap gaat in tegen het al lang geaccepteerde grondwettelijke mandaat om elke tien jaar elke persoon in het land te tellen, als basis voor het bepalen van de vertegenwoordiging in de 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden.

"Met het oog op de herverdeling van vertegenwoordigers na de volkstelling van 2020, is het het beleid van de Verenigde Staten om buitenlanders die geen legale immigratiestatus hebben, uit te sluiten van de verdeelsleutel", aldus het bevel van Trump. Het uitsluiten van migranten zonder papieren bij het instellen van congresdistricten "stemt meer overeen met de beginselen van representatieve democratie", zegt hij.

Zetelverdeling
Staten die een beleid hebben dat illegale immigranten aanmoedigt "mogen niet worden beloond met een grotere vertegenwoordiging", volgens Trump.

Hij wees op het sterk Democratische Californië, de meest bevolkte staat van het land met 53 vertegenwoordigers in het Huis. Zo'n 6 procent van de bevolking van Californië is illegaal en als die niet wordt meegeteld, zou de staat twee of drie zetels in het Congres verliezen.

Iedere staat krijgt een deel van de 435 congreszetels op basis van het bevolkingsaantal. Historisch gezien is de zetelverdeling gebaseerd op de totale bevolking, ongeacht de immigratiestatus. De memo van Trump sluit diegenen uit die niet legaal in de Verenigde Staten zijn.

© ANP 2020
verenigde staten
immigratie
californië
donald trump
presidentsverkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi