Spanningen China-VS lopen op: Chinezen moeten consulaat sluiten

buitenland
0
22 jul '20
De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen op. De Amerikanen hebben de Chinezen nu gedwongen een consulaat in Houston (Texas) te sluiten.

De belangrijke diplomatieke vertegenwoordiging moet binnen 72 uur de deuren sluiten, melden Amerikaanse media. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het een schandalige zet en een politieke provocatie.

Washington zou China dinsdag hebben overvallen met de beslissing. China roept Washington op "foute besluiten" te corrigeren, en dreigt met vergelding als dat niet gebeurt.

De relatie tussen Washington en Peking is al moeilijk door onder meer geschillen over handel, de in China uitgebroken coronapandemie en de groeiende Chinese bemoeienis met de voormalige Britse kolonie Hongkong.

Brandmelding
Volgens media in Houston zouden politie en brandweer naar het consulaat zijn gegaan na meldingen over brand. In het complex zouden documenten worden verbrand. De politie meldde op Twitter dat er rook was te zien. Maar de Amerikanen werd de toegang tot het gebouw geweigerd.

Het consulaat in de grootste Texaanse stad ging in 1979 open, als eerste in het jaar dat de VS en China diplomatieke banden aanknoopten. Er zijn vijf Chinese consulaten in de VS, met de Chinese ambassade in de hoofdstad Washington.

© ANP 2020
verenigde staten
china
washington
peking
hongkong
houston
texas
consulaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?