Israëlische coalitie wankelt door conflict over 'homogenezing'

buitenland
4
23 jul 10:01
Binnen de Israëlische regeringscoalitie is grote onrust ontstaan over wetgeving om 'homogenezing' te verbieden.

Coalitiepartij Blauw-Wit stemde voor een verbod, tot woede van ultra-orthodoxe bondgenoten van premier Benjamin Netanyahu. De wetgeving zou psychologen verbieden om de omstreden therapie voor homoseksuelen nog langer toe te passen. Het voorstel moet nog definitief worden goedgekeurd, maar nam woensdag een horde in het parlement.

Een van de gevoeligste punten op de politieke agenda van de nieuwe coalitie was de geplande annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever, waar zo'n 3 miljoen Palestijnen wonen. Israël krijgt in het omstreden 'vredesplan' groen licht van de Verenigde Staten om nederzettingen en andere gebieden in te lijven.

Ultra-orthodoxe parlementariërs, die homoseksualiteit als zondig zien, waren volgens de Times of Israël zichtbaar woedend na de stemming. Ze schreeuwden "jij zal geen premier worden" naar Blauw-Wit-leider Benny Gantz, de minister van Defensie.

Dreigement
Dat kan volgens de nieuwssite worden gezien als een dreigement om de regering te laten vallen voordat Gantz volgend jaar kan aantreden als minister-president. Hij heeft met zijn voormalige rivaal Netanyahu afgesproken dat ze die post om beurten vervullen. 

'Homogenezing', een poging iemands seksualiteit te veranderen, wordt op meer plaatsen in de wereld gezien als zeer omstreden. Critici voeren aan dat homoseksualiteit geen ziekte is en daarom ook niet genezen kan worden. Ook zouden 'behandelaars' soms extreme methoden gebruiken.

Het politieke conflict over de kwestie komt op een ongelukkig moment. Het coronavirus grijpt in Israël snel om zich heen en onder de bevolking groeit de kritiek op de regering.

© ANP/Marokko.nl 2020
ziekte
israël
benjamin netanyahu
benny gantz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi