Macron wil EU-sancties na 'provocaties' op Middellandse Zee

buitenland
2
23 jul 12:08
President Emmanuel Macron dringt aan op Europese sancties tegen partijen die de territoriale wateren van Griekenland en Cyprus in het oosten van de Middellandse Zee schenden.

"Het zou een grote fout van de EU zijn daar niet op te reageren. De EU doet vrijwel niets terwijl Turkije en Rusland zich er steeds meer manifesteren en met elkaar rivaliseren." Macron sprak tijdens de ontvangst van zijn Cypriotische ambtgenoot Nikos Anastasiades. De veiligheid in de Europese regio mag volgens Macron niet aan derden worden overgelaten en Frankrijk zal dat ook niet toestaan.

Turkije speurt al geruime tijd onder de oostelijke Middellandse Zee naar olie- en gasvoorraden, ook in Cypriotische en Griekse wateren. Dat heeft tot grote spanningen geleid. Talrijke Griekse en Turkse marineschepen belagen elkaar onder meer in de Egeïsche Zee.

De Griekse publieke omroep berichtte dat de spanning donderdag iets lijkt te zijn afgenomen, nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel telefoongesprekken had gevoerd met de Turkse president Erdogan en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.

De Europese Unie heeft al gewaarschuwd dat Turkije de schepen die naar energiebronnen zoeken onmiddellijk moet weghalen uit de exclusieve Europese wateren. Turkije bestrijdt dat er bijvoorbeeld rond Kreta zulke exclusieve wateren bestaan.

Bij Cyprus schendt Turkije de wateren met het argument dat het de belangen van Noord-Cyrpus vertegenwoordigt. Turkije bezette Noord-Cyprus in 1974 en claimt dat dit een onafhankelijke staat is. Officieel is heel Cyprus lid van de EU.

© MAROKKO.NL 2020
frankrijk
rusland
middellandse zee
turkije
cyprus
griekenland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi