'Mogelijk in najaar tekort aan coronatests'

algemeen
0
28 jul 7:13
Op dit moment zijn er genoeg coronatests beschikbaar, maar of dat zo blijft is niet zeker. "We maken ons wel wat zorgen over het najaar.
De druk vanuit het buitenland is enorm, het blijft knokken om genoeg geleverd te krijgen", zegt arts-microbioloog Edwin Boel, projectleider van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK), dat het testproces van GGD’s en laboratoria regelt. Hij sprak met het AD.

Boel reageert op de oplopende wachttijden bij de teststraten. Volgens hem zit de wachttijd er vooral in dat er niet direct voldoende mankracht beschikbaar was, omdat de voorgaande periode erg rustig was. "Je kunt niet voortdurend mensen hebben klaarzitten die niets doen, alleen maar wachten op het moment dat het drukker wordt. Nu was er plotseling een enorme toename van het aantal testaanvragen, het duurt even voordat er dan genoeg medewerkers beschikbaar zijn."

Testmateriaal is genoeg voorhanden, zegt Boel: "Voor nu is de situatie onder controle, maar we houden constant vinger aan de pols"

Op dit moment worden ongeveer 20.000 coronatests per dag afgenomen. Dat zou volgens een schatting van het RIVM in het najaar kunnen oplopen tot 70.000, aldus Boel.
© ANP 2020
coronatest
tekort
coronavirus
lcdk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi