Trump oppert uitstel presidentsverkiezingen

buitenland
3
30 jul 15:59
De Amerikaanse president Donald Trump heeft geopperd dat het beter kan zijn de presidentsverkiezingen van dit jaar uit te stellen.

Hij schrijft op Twitter dat zijn land de meest "frauduleuze" verkiezing in de geschiedenis te wachten staat als mensen op grote schaal per post gaan stemmen. "Verkiezing uitstellen tot mensen fatsoenlijk en veilig kunnen stemmen???", twittert hij.

Trump, die achterloopt in de peilingen, kan niet eigenhandig besluiten om de presidentsverkiezing uit te stellen. In de wet staat dat die op de dinsdag na de eerste maandag in november gehouden moet houden.

Ook zijn politieke bondgenoten kunnen die datum niet zomaar aanpassen, omdat de oppositie het voor het zeggen heeft in het Huis van Afgevaardigden van het Congres.

Het bericht van Trump leidde direct tot kritiek. De Democratische senator Tom Udall sprak over een "ernstige, ijzingwekkende aanval op het democratische proces". De politicus zei op Twitter dat Trump de verkiezing op geen enkele manier kan laten uitstellen en haalde uit naar het coronabeleid van de president. "We moeten ons door hem niet laten afleiden van zijn Covid-19-incompetentie."

Kritiek
Trump heeft al langer kritiek op stemmen per post. Hij omschrijft dat als uitermate fraudegevoelig en heeft gezegd dat buitenlandse mogendheden zelf stembiljetten kunnen afdrukken. Volgens Amerikaanse media is nooit aangetoond dat op grote schaal wordt gesjoemeld als mensen per post kunnen stemmen.

Voorstanders voeren aan dat met stemmen op afstand kan worden voorkomen dat mensen fysiek naar een stembureau moeten gaan tijdens de coronacrisis, die in het verkiezingsjaar heeft geleid tot vele duizenden doden en enorme economische schade.

Bij 4,4 miljoen mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen en ruim 150.000 patiënten zijn overleden.

© ANP 2020
verenigde staten
donald trump
presidentsverkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi