Moslims vieren offerfeest Eid al-Adha

algemeen
1
31 jul 4:45
Honderdduizenden moslims in Nederland vieren de komende drie dagen het offerfeest Eid al-Adha.

Dit is het belangrijkste feest in de islam. Door de uitbraak van het coronavirus verlopen de dagen echter anders dan in voorgaande jaren. Moslims vieren het offerfeest doorgaans samen met vrienden en familieleden. Maar dit jaar moeten ze afstand van elkaar houden.

Moskeeën gaan alleen open als mensen daar 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Dat betekent dat kleinere gebedshuizen waarschijnlijk dichtblijven. Onder meer de Blauwe Moskee in Amsterdam, een van de grotere moskeeën van Nederland, houdt een dienst in de openlucht. Ongeveer 600 mensen zullen vrijdagochtend samen bidden in een park, op 1,5 meter afstand van elkaar.

In Den Bosch bidden ongeveer 2000 leden van twee moskeeën samen op de velden van voetbalclub BVV. Ook in plaatsen als Utrecht en Lochem zullen moslims buiten bidden.

Bij het Offerfeest herdenken moslims het offer dat Ibrahim wilde brengen door zijn zoon Ismail te doden. Op het moment dat hij tot handelen wilde overgaan, verscheen een engel die zei dat hij een schaap mocht offeren in plaats van zijn zoon. Om dit te gedenken, laten moslims een schaap, geit of rund slachten.

Door reisbeperkingen naar Marokko en Turkije zijn er gedurende Eid al-Adha veel moslims in Nederland waardoor er meer vraag naar vlees is dan in voorgaande jaren. De dieren moeten in erkende slachthuizen worden gedood, maar de controles daarvan stonden door corona even op losse schroeven.

© ANP/Marokko.nl 2020
moskee
amsterdam
utrecht
lochem
offerfeest
eid al-adha
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi