UNICEF: 'Specerijen in Marokko bevatten lood'

marokko
18
3 aug 17:43
Volgens een rapport van UNICEF en Pure Earth bevatten de in Marokko verkochte kruiden één van de hoogste loodgehalten ter wereld.

Dat staat in het gezamenlijke rapport 'The Toxic Truth' van de twee organisaties. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot maatregelen. In het rapport worden vijf landen genoemd waarvan de specerijen de hoogste loodconcentraties bevatten: Marokko, Georgië, Bangladesh, Pakistan en Nepal.

De bevindingen van het rapport zijn gebaseerd op de analyse van 1.496 monsters van ongeveer 50 kruiden uit 41 landen. Het toont aan dat meer dan 50% van de monsters detecteerbare loodniveaus vertonen.

Lood is een krachtige gifstof die onherstelbare schade toebrengt aan de hersenen. Het is vooral destructief voor baby's en kinderen jonger dan 5 jaar waarbij de hersenen beschadigd raken voordat deze de kans hebben gehad zich volledig te ontwikkelen.

Blootstelling aan lood bij kinderen wordt in verband gebracht met psychische problemen, gedragsproblemen en een toename van misdaad en geweld. Ook oudere kinderen ondervinden ernstige gevolgen, waaronder een verhoogd risico op nierbeschadiging en hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

Het rapport stelt dat ongeveer 1 op de 3 kinderen (800 miljoen wereldwijd) bloot wordt gesteld aan gevaarlijke hoeveelheden lood. In het licht van de alarmerende gegevens roept de WHO en het Amerikaanse centrum ziektebestrijding (CDC) op tot interventie.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
unicef
who
pure earth
specerijen
kruiden
gif
lood
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi