Racistische agenten niet vervolgd voor chats WhatsApp

algemeen
49
4 aug 11:34
Vijf agenten uit Rotterdam worden niet vervolgd voor vermeend racistische berichten die ze aan elkaar hadden gestuurd op WhatsApp.

De chats zijn "zeker laakbaar en niet passend", maar het Openbaar Ministerie concludeert dat de berichten niet strafbaar zijn, omdat de agenten niet in het openbaar spraken, maar in een besloten groep.

De politie gaat de zaak wel intern verder onderzoeken. Daarbij kijkt de politie naar "de complete aard en omvang van de uitlatingen in de app en het handelen van de betrokken agenten in die periode".

De politie zal twee onafhankelijke commissies voorstellen wat er in haar ogen met de agenten zou moeten gebeuren en daarna beslist politiechef Fred Westerbeke. Maar volgens de politie zullen de agenten wel weer aan het werk gaan, omdat ze waarschijnlijk niet worden ontslagen.

De zaak kwam eind juni naar buiten. NRC onthulde dat de agenten in hun appgroep burgers uitmaakten voor "kankervolk", "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". Dat deden ze vorig jaar na een mishandeling van een 15-jarige jongen door donkere tieners in Spijkenisse. De agenten werkten op het bureau aan het Marconiplein.

Het Openbaar Ministerie besloot daarom onderzoek te doen. De agenten zaten tijdens het onderzoek thuis.

© ANP 2020
rotterdam
openbaar ministerie
spijkenisse
politie
whatsapp
racisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi