Marokko: Regering start in 2021 met hervorming socialezekerheidsstelsel

marokko
100
5 aug 16:32
De Marokkaanse regering zal begin 2021 starten met de veralgemening van de sociale zekerheid voor alle Marokkanen

Dat meldt de Minister van Financiën Mohamed Benchaaboun op een persconferentie dinsdag. Tijdens de conferentie presenteerde Benchaaboun de maatregelen die de regering zal nemen naar aanleiding van de richtlijnen die koning Mohammed VI in zijn recente troonrede gaf.

De regering zal naast de hervorming van het socialezekerheidsstelsel ook werken aan een vergoeding bij banenverlies. Benchaaboun verzekerde dat het project zo snel mogelijk zal starten, voornamelijk omdat ruim een derde van de Marokkaanse bevolking geen sociale zekerheid geniet. Begin 2022 zal het project zijn planningsfase afronden en klaar zijn voor geleidelijke implementatie, beloofde de Minister van Financiën.

Ziektekostenverzekering
Het plan is om alle Marokkanen op te nemen in het programma van de verplichte ziektekostenverzekering (AMO). Burgers hebben echter het recht om de door de staat ondersteunde medische dekking aan te vullen met een particuliere verzekering.

Ook zullen zelfstandigen die niet bij een bedrijf zijn aangesloten, een premie moeten betalen die afhangt van hun inkomen. "Alle bijdragen en belastingen van deze groep werkenden zullen worden samengevoegd in één fonds dat uitsluitend bedoeld is voor sociale diensten voor zelfstandigen", zei Benchaaboun.

Bureaucratie
In zijn recente toespraak riep koning Mohammed VI ook op tot een hervorming van de openbare instellingen om hun economische en sociale doeltreffendheid te vergroten. "Een ingrijpende hervorming van het ambtenarenapparaat moet worden versneld en de structurele tekortkomingen van openbare instellingen en staatsbedrijven moeten worden aangepakt om een ​​optimale integratie te bereiken en de economische en sociale doeltreffendheid van deze instellingen te vergroten", aldus de koning in zijn toespraak op de vooravond van de 21e viering van zijn troonsbestijging.

De hervormingen zullen vooral gericht zijn op openbare instellingen die puur administratief zijn en geen geld binnen harken. Volgens Benchaaboun "leven" deze instellingen van staatssteun die jaarlijks op kan lopen tot 36 miljard DH (€ 3,2 miljard). "Er moeten concrete oplossingen worden gevonden om ze te beheren", aldus de minister.

Efficiency-agentschap
Ook het aantal openbare instellingen moet worden verminderd. De minister gaf als voorbeeld de mogelijke samenvoeging van de nationale spoorwegen (ONCF) en het nationale bureau voor motorwegen (ADM). "Deze organisaties hebben elk een eigen bedrijfsvoering maar kunnen samen aanzienlijke, synergetische investeringen doen. De synergie zou productieve resultaten opleveren", voorspelt Benchaaboun.

Sommige instellingen zijn "verouderd en overbodig", zei Benchaaboun. Om deze kwestie aan te pakken wordt een nationaal agentschap opgezet om het strategisch beheer van openbare instellingen te waarborgen en hun prestaties te bewaken.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
sociale zekerheid
ziektekostenverzekeringen
gezinstoelagen
kinderbijslag
werkloosheidsuitkering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi