Macron wil hulp voor en hervormingen in Libanon

buitenland
10
6 aug '20
President Emmanuel Macron heeft donderdag bij aankomst in Beiroet gezegd dat hij voor het zwaar getroffen land onvoorwaardelijke internationale hulp wil organiseren.

De Franse leider zei dat hij "graag Europese hulp wil organiseren, maar ook internationale hulp op grotere schaal". Macron komt in de voor een groot deel zwaar beschadigde Libanese hoofdstad aan, na de verwoestende explosie in de haven van opgeslagen ammoniumnitraat.

De chemische stof zit in kunstmest maar wordt ook gebruikt als grondstof voor springstoffen in de mijnbouw en in zelfgemaakte bommen. Macron werd verwelkomd door zijn Libanese ambtgenoot Michel Aoun. Macron sprak over onvoorwaardelijke hulpverlening, maar waarschuwde ook dat het land eindelijk noodzakelijke hervormingen moet doorvoeren, "omdat het anders blijft instorten".

Libanon verkeert in een politiek impasse en is bankroet. Het kampte voor de explosie al met tekorten en massale protesten. Veel Libanezen houden de over het algemeen rijke en vaak rivaliserende elites in het land verantwoordelijk voor jarenlang wanbeleid dat het land heeft geruïneerd.

De ontploffing verwoestte in de omgeving de havenfaciliteiten, een cruiseschip, ontelbare voertuigen en talrijke panden. Er vielen minstens 137 doden en duizenden gewonden.

Tientallen worden nog steeds vermist en gespecialiseerde reddingswerkers, onder meer uit Nederland, zoeken in de puinhopen naar ze. Honderdduizenden zijn dakloos geworden. De schade loopt in de vele miljarden euro's.

© ANP 2020
faillissement
libanon
emmanuel macron
beiroet
frankrijk
hervormingen
mijnbouw
michel aoun
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi