Rutte: coronavirus bezig met een gevaarlijke opmars

algemeen
0
6 aug 20:21
Het coronavirus is bezig met een "gevaarlijke opmars". Dat zei premier Mark Rutte donderdagavond tijdens een ingelaste persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de coronacrisis.

Het aantal besmettingen loopt sinds de versoepeling van de coronamaatregelen van 1 juli weer snel op. De afgelopen week kwamen er 2588 nieuwe besmettingen bij, de week daarvoor waren dat er 1329. Donderdag werden er 601 nieuwe gevallen op een dag gemeld.

Rutte riep op om de coronaregels in acht te nemen, zoals 1,5 meter afstand houden, handen wassen, thuisblijven bij klachten en zoveel mogelijk thuiswerken.

Hij riep jongeren op als ze weten dat ze zich de afgelopen tijd niet aan deze regels hebben gehouden, weg te blijven van ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Verder riep hij toeristen uit binnen-en buitenland op, mede namens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, weg te blijven van drukke plekken in de hoofdstad.

Horecabezoekers moeten contactgegevens achterlaten Bezoekers van horecagelegenheden moeten bij aankomst hun naam en contactgegevens laten registreren, zodat deze informatie gebruikt kan worden voor bron- en contactonderzoek.

Als de GGD vaststelt dat er bij een horecagelegenheid of bijvoorbeeld pretpark of museum meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, kan de zaak voor veertien dagen worden gesloten. 

Uitslag coronatest binnenkort online Mensen die een coronatest hebben laten doen, kunnen vanaf volgende week online zien of ze het virus onder de leden hebben. Vanaf volgende week woensdag, 12 augustus, komt er een portal waar mensen op kunnen inloggen.

Het onlineplatform moet helpen om de tijd tussen de besmetting en het bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dan kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, is de gedachte.

© ANP 2020
mark rutte
hugo de jonge
volksgezondheid
amsterdam
horeca
ggd
femke halsema
corona
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi