Marokko geschrapt van EU-reislijst veilige landen

marokko
0
7 aug 19:22
Inwoners van Marokko zijn voorlopig niet welkom in de Europese Unie en de Schengenzone.

Marokko is geschrapt van de lijst van landen waar de verspreiding van het coronavirus vergelijkbaar is met het Europese gemiddelde. Eerder werden Algerije, Servië en Montenegro al van de lijst gehaald.

De maatregel is het gevolg van de verslechterende epidemiologische situatie in het Noord-Afrikaanse land. De afgelopen weken werden dagen achtereen records gemeld in het aantal nieuwe besmettingen en doden door het longvirus COVID-19.

Door de toename in het aantal coronapatiënten werden onlangs acht steden onder lockdown geplaatst. Het betreft Tanger, Tétouan, Fèz, Meknès, Casablanca, Berrechid, Settat en Marrakech. Door de lockdown is het niet toegestaan de gebieden te verlaten.

Donderdag werd in Marokko de noodtoestand met nog eens 30 dagen verlengd. Het in stand houden van de noodtoestand geeft de regering mogelijkheden tot het treffen van "uitzonderlijke maatregelen" om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Europese Unie
De advieslijst telt nu nog tien landen: Canada, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea. Chinezen mogen Europa pas in als het ook EU-burgers toelaat.

Voor onder anderen Amerikanen, Russen, Indiërs, Brazilianen en Turken blijft het inreisverbod van kracht, in ieder geval tot ze het coronavirus minstens twee weken min of meer onder controle hebben.

De EU-lijst is een aanbeveling. Sommige lidstaten hanteren een strenger of juist losser beleid. Voor onder meer EU-burgers en diplomaten geldt een uitzondering.

De EU-landen behalve Ierland en de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein sloten half maart hun grenzen voor niet-noodzakelijke trips van reizigers van buiten de EU. Inwoners van een beperkt aantal landen zijn sinds 1 juli weer welkom.

© ANP/Marokko.nl 2020
marokko
europa
reizen
coronamaatregelen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi