Politie vuurt traangas af op demonstranten Beiroet

buitenland
4
8 aug 16:12
In de Libanese hoofdstad Beiroet heeft de oproerpolitie traangasgranaten afgevuurd op demonstranten die door barricades wilden breken. Ze wilden oprukken naar het parlementsgebouw in het stadscentrum.

Ongeveer 5000 demonstranten hadden zich verzameld op het Plein der Martelaren tussen de haven en het centrum van de stad om te rouwen en te protesteren. Zij demonstreren tegen de manier waarop de regering de grootste explosie in de geschiedenis van Beiroet heeft aangepakt. Ze beschuldigen de politieke elite van wanbeleid. Door de enorme ontploffing kwamen bijna 160 mensen om het leven en raakten zeker 6000 mensen gewond. Een groot deel van de stad ligt in puin.

De demonstranten riepen slogans als "het volk wil de val van het regime" en droegen spandoeken met teksten als "Ga weg, jullie zijn allemaal moordenaars".

Verantwoordelijk
"We willen een waardige toekomst. We willen niet dat het bloed van de slachtoffers van de explosie wordt verspild", aldus een van de demonstranten.

"De opstand en revolutie gaat door," zei een ander. "President Michael Aoun, regeringsleider Hassan Diab en de hele politieke leiding zijn verantwoordelijk voor de ramp."

Activisten hadden opgeroepen tot de demonstratie op sociale media onder het motto 'Rechtvaardigheid voor de slachtoffers, wraak op de overheid'. Al sinds oktober vorig jaar zijn er massale protesten tegen de regering.. De demonstranten eisen vergaande politieke hervormingen. Ze beschuldigen de politieke elite van corruptie.

© ANP 2020
politie
beiroet
regering
corruptie
libanon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi