Regering Libanon afgetreden na verwoestende explosie Beiroet

buitenland
0
10 aug 19:35
De Libanese regering van premier Hassan Diab is afgetreden. Dat heeft Diab maandag bekendgemaakt in een televisietoespraak.

Zijn regering kwam onder grote druk te staan na de protesten die volgden op de verwoestende explosie van afgelopen dinsdag, die een belangrijk deel van de hoofdstad Beiroet verwoestte. Eerder waren al meerdere ministers uit Diabs kabinet opgestapt.

Diab zei dat de explosie het gevolg was van grootschalige corruptie. "De staat is geketend door corruptie en kan er maar niet van afkomen. Vandaag doen we een stap terug om achter het volk te gaan staan.

Mensen eisen dat de verantwoordelijken voor de ramp aangepakt worden en dat er echte verandering komt." Maandag waren er weer nieuwe protesten in het centrum van Beiroet. Demonstranten gooiden bij het parlement stenen naar veiligheidstroepen, die antwoordden met traangas.

In de haven ontplofte dinsdag een opslagplaats waar zo'n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag. Er vielen volgens de gouverneur van Beiroet meer dan tweehonderd doden. Naar schatting 6000 mensen zijn gewond geraakt en honderdduizenden zijn dakloos geworden. De onthulling dat die stof jarenlang als een soort tikkende tijdbom in de hoofdstad lag, leidde tot gewelddadige demonstraties.

Voor de explosie verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis die tot veel onrust heeft geleid. Betogers keerden zich nu ook tegen de regering, die ze verantwoordelijk houden voor de ramp, omdat die corrupt en nalatig zou zijn.

© ANP 2020
corruptie
beiroet
libanon
explosie
haven
regering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi