Politie ontmantelt grootste cocaïnewasserij ooit

algemeen
27
11 aug 10:04
De politie heeft vrijdag in een omgebouwde paardenmanege in Nijeveen de grootste cocaïnewasserij in Nederland ooit ontmanteld. In het drugslab werd cocaïne geproduceerd uit zogenoemd dragersmateriaal, zoals kleding.

De politie heeft zeventien verdachten aangehouden, meldt ze dinsdag. In de wasserij vond de politie tienduizenden liters aan chemicaliën en zo'n 100 kilo cocaïne. Bij de manege waren ook slaapvertrekken en recreatieruimten gebouwd. De politie pakte zestien verdachten op in de Drentse plaats, onder wie de eigenaar van het terrein.

De politie viel dezelfde dag ook loodsen binnen in Elshout en in Apeldoorn. In deze laatste plaats vond de politie ongeveer 120.000 kilo dragersmateriaal. Uit dit dragersmateriaal wordt via een chemisch proces cocaïne onttrokken. In Apeldoorn is een verdachte aangehouden.

Drie van de verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit, waarvan een ook een Colombiaanse paspoort heeft. Dertien verdachten hebben de Colombiaanse nationaliteit en een is Turks. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De verdachten worden woensdag en donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De ontmanteling van het lab door de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling (LFO) duurde drie dagen omdat het chemische proces uiterst voorzichtig gestopt moest worden en het materiaal moest worden afgevoerd. LFO-hoofdinspecteur André van Rijn: "Het betreft hier het grootste cocaïnelaboratorium dat ooit in Nederland is aangetroffen.

Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilo cocaïne per dag. Dit aantal kilo’s staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden)."

© ANP 2020
elshout
apeldoorn
cocaïnewasserij
colombia
turkije
drenthe
nijeveen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi