Rusland verwerft als eerste patent op coronavaccin

buitenland
0
11 aug 13:42
Rusland heeft een patent op een eigen vaccin tegen het coronavirus verworven.

Rusland is daarmee volgens president Vladimir Poetin de eerste. De nieuwszender Sputnik meldt dat het om een vaccin gaat dat is ontwikkeld door onderzoeksinstituut Gamaleja in samenwerking met onderzoekers van het ministerie van Defensie.

Poetin zei dat ook een dochter van hem het vaccin heeft gehad. Het middel bestaat uit twee onderdelen die los van elkaar moeten worden toegediend. Vanaf 18 juni zijn er proeven gedaan met 38 mensen die allemaal immuun zijn geworden.

De Russische leider zei dat hij zijn minister van Gezondheid, Michail Murasjko, heeft gevraagd hem voortdurend op de hoogte te houden. Het vaccin Sputnik-V werkt "redelijk goed" en "vormt een stabiele immuniteit tegen het virus" aldus Poetin. Hij hoopt dat de productie ervan op grote schaal spoedig kan beginnen en veel mensen kunnen worden ingeënt.

Volgens Russische media loopt het project als een trein. In september al zouden mensen die in de gezondheidszorg werken op vrijwillige basis het vaccin Sputnik-V toegediend kunnen krijgen. De grote productie moet aan het begin van het komend jaar beginnen en is in handen van Gamaleja en de grote farmaceutische onderneming Binnopharm. Binnopharm is een onderdeel van het Russische conglomeraat AFK-Sistema.

Er zouden 500 miljoen doses per jaar gemaakt kunnen worden en aanvragen voor het vaccin stromen al binnen.

© ANP 2020
rusland
conglomeraat
vladimir poetin
vaccin
patent
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi