Erdogan dreigt met verbreken relatie met Emiraten wegens 'verraderlijke' deal met Israël

buitenland
2
14 aug 16:44
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sluit niet uit dat de controversiële deal tussen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Israël zou kunnen leiden tot een slechtere relatie met Turkije

Dat zei het Turkse staatshoofd na het vrijdaggebed tegen verslaggevers. "We kunnen stappen ondernemen om de diplomatieke banden met de VAE op te schorten of onze ambassadeur terug te trekken".

Erdogan reageerde daarmee op de recente deal tussen de VAE en Israël. De twee landen meldden donderdag te zijn overeengekomen de onderlinge banden aan te halen. De Palestijnen zien de deal als een "verraderlijke steek in de rug" door de Emiraten.

Erdogan veroordeelde ook Israël voor de eerder aangekondigde Israëlische annexatieplannen voor de Westelijke Jordaanoever en de recente solidariteit met Egypte en Griekenland.

Erdogan verwees daarmee naar de aangekondigde nauwere betrekkingen met Athene en Caïro nadat die twee landen een maritiem pact ondertekenden over een exclusieve economische zone (EEZ) in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

Het gebied bevindt zich echter op het continentaal plat van Turkije, zoals gerapporteerd aan de Verenigde Naties, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Turkse ministerie verklaarde daarop de deal "nietig", eraan toevoegend dat Griekenland en Egypte geen onderlinge zeegrens hebben. Het ministerie zei ook dat het verdrag tussen Caïro en Athene is bedoeld om de maritieme rechten van Libië toe te eigenen.

De spanningen tussen Griekenland en Turkije lopen op als gevolg van Turkse projecten om naar olie en gas te zoeken onder de zeebodem. Frankrijk stuurde een marineschip met twee gevechtsvliegtuigen naar de oostelijke Middellandse Zee.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen houden vrijdagmiddag een ingelaste videovergadering over onder meer de relatie met Turkije.

© MAROKKO.NL 2020
turkije
emiraten
vae
palestina
israël
annexatie
recep tayyip erdogan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi