Marokko: Journalist Omar Radi gearresteerd wegens verkrachting en spionage

marokko
0
29 jul '20
Journalist Omar Radi is gearresteerd voor zijn vermeende betrokkenheid bij een verkrachtingszaak en het ontvangen van gelden van een buitenlandse inlichtingendienst.

Dat heeft de officier van justitie bij het Hof van Beroep in Casablanca woensdag bekendgemaakt. De onderzoeksrechter besloot na een eerste verhoor om de journalist in voorarrest te plaatsen, meldt staatspersbureau Maghreb Arab Press (MAP).

Volgens de officier van justitie is de detentie van Radi bedoeld om het ​​verdere onderzoek naar zijn vermeende betrokkenheid bij de twee zaken te vergemakkelijken. Volgens het persbericht heeft het vermeende slachtoffer een klacht ingediend tegen Radi.

"Op basis van een onderzoek dat de gerechtelijke politie in Casablanca heeft uitgevoerd, heeft het parket Omar Radi doorgestuurd naar de onderzoeksrechter van het Hof van Beroep in Casablanca om de zaak te onderzoeken om zijn vermeende betrokkenheid bij gewelddadige verkrachtingen vast te stellen", leest de verklaring.

De Marokkaanse politie heeft Radi verschillende keren op het matje geroepen wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de spionagezaak. Radi ontkent alle beschuldigingen. Als Radi wordt veroordeeld op beschuldiging van verkrachting, zou hij een gevangenisstraf kunnen krijgen van vijf tot tien jaar.

Omar Radi
Radi werd in maart veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van vier maanden nadat hij eind december 2019 werd gearresteerd omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de veroordeling van Hirak-activisten. In het Hirak-proces kregen 53 activisten gevangenisstraffen opgelegd uiteenlopend van 3 tot 20 jaar.

Radi uitte zich in een tweet kritisch over de hoogte van de straffen en trok de onafhankelijkheid van de rechter in twijfel. Radi werd door de politie ondervraagt en bracht vijf dagen door in de gevangenis tot hij op 31 december werd vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Amnesty International
Het onderzoek naar Radi werd geopend na de publicatie van een rapport van Amnesty International. De mensenrechten-NGO beweert dat de telefoon van Radi door Marokkaanse autoriteiten werd bespioneerd met Israëlische software.

De autoriteiten hebben de aantijgingen ontkend en eisen dat Amnesty bewijs verstrekt voor de "ernstige en tendentieuze beschuldigingen".

© MAROKKO.NL 2020
marokko
omar radi
arrestatie
verkrachting
spionage
gewetensgevangene
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi