Halsema scherpt toezicht aan op naleving coronamaatregelen

algemeen
0
18 aug 21:41
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema scherpt toezicht op horeca en zalencentra aan.

Zo krijgen ondernemers nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de regels overtreden en kan bij excessen worden overgegaan tot onmiddellijke sluiting voor maximaal vier weken. Dat zei Halsema dinsdag tijdens een persconferentie op het stadhuis.

Ook zinspeelde de burgemeester op een mogelijke laatste sluitingstijd voor de horeca om middernacht of eerder met een zogenoemde venstertijd als het aantal besmettingen de komende tijd niet afneemt. Dat betekent dat er geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten na een bepaalde tijd.

Er komt verder een meldplicht voor zalencentra. Zij moeten bij de gemeente feesten en partijen van honderd of meer personen bekendmaken. Ook worden er steekproefsgewijs controles uitgevoerd op naleving van de registratieplicht in de horeca.

Daarnaast komt er een verbod op geluidsversterkers in de buitenruimte om spontane feesten te voorkomen.

De Bijenkorf
Eerder dinsdagavond werd al bekend dat De Bijenkorf in Amsterdam de deuren voorlopig moet sluiten. Volgens de veiligheidsregio zijn meerdere medewerkers van het warenhuis op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest op het coronavirus. Een aantal van hen was aan het werk toen zij besmettelijk waren. Iedereen die recent bij De Bijenkorf in Amsterdam was en klachten heeft, wordt dringend geadviseerd zich te laten testen.

De veiligheidsregio trof de afgelopen tijd al een reeks maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo geldt er in bepaalde gebieden eenrichtingsverkeer, moeten mensen op vijf drukke plekken mondkapjes dragen en is er een verbod op alcohol in winkels op de Wallen.

Halsema zei te hopen dat verdergaande maatregelen niet nodig zijn, zoals een sluitingstijd voor de horeca, het sluiten van zalencentra, het beperken van de passagiersvaart of het verder ontmoedigen van toeristen om naar de hoofdstad te komen. Wanneer ze hier wel toe moet besluiten, is volgens de burgemeester nog niet te zeggen.

© ANP 2020
amsterdam
femke halsema
horeca
coronamaatregelen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi