Israëlisch brandstofverbod leidt tot stillegging energiecentrale in Gaza

buitenland
1
19 aug '20
Israël verbood de invoer van brandstof in Gaza vanwege de lancering van vuurbom-ballonnen

De enige energiecentrale van de Gazastrook heeft dinsdag haar activiteiten stopgezet vanwege een tekort aan brandstof als gevolg van het Israëlisch verbod op de invoer van brandstof in het Palestijnse grondgebied, aldus de energieautoriteit van Gaza.

Woensdag verbood Israël de invoer van brandstof in Gaza als onderdeel van de bestraffende maatregelen tegen de lancering van vuurbom-ballonnen vanaf de Gazastrook. Het Israëlische bezettingsleger voerde ook luchtaanvallen uit als reactie op de zelfgemaakte brandende ballonnen.

Sinds 2007 lijdt de Gazastrook onder een verlammende Israëlische blokkade die ruim twee miljoen inwoners van veel vitale goederen berooft, waaronder voedsel, medicijnen en brandstof. De enclave aan zee is getuige van een grote elektriciteitscrisis als gevolg van een tekort aan bevoorrading uit Israël.

De Gazastrook heeft ongeveer 500 megawatt elektriciteit nodig - waarvan momenteel slechts 180 megawatt beschikbaar is - om in de behoeften van de krioelende bevolking te voorzien.

Gaza heeft momenteel drie elektriciteitsbronnen: Israël, dat 120 megawatt levert; Egypte, dat 32 megawatt levert; en de enige energiecentrale van de Gazastrook, die doorgaans tussen de 40 en 60 megawatt produceert.

© MAROKKO.NL 2020
palestina
gazastrook
energiecentrale
brandstofverbod
israel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi