Malinese oppositie wil met coupplegers aan overgang werken

buitenland
0
20 aug 0:02
De oppositie in het Afrikaanse land Mali, waar muitende militairen dinsdag de macht grepen, wil met de coupplegers werken aan een overgangsregering.

Aanhangers van de M5-RFP-beweging, waarin de oppositie is verenigd, gingen de afgelopen maanden massaal de straat op om te demonstreren tegen de regering, die heeft aangekondigd af te treden.

De oppositie zegde woensdag plechtig toe mee te zullen werken aan een transitie en riep haar aanhangers op om vrijdag massaal de straat op te gaan om "de overwinning van het volk" te vieren. In een verklaring staat dat de M5-RFP-beweging met de junta en aanhangers een politieke 'routekaart' wil maken.

De militairen die president Ibrahim Boubacar Keïta en zijn regering af hebben gezet, hebben beloofd binnen een "redelijke" termijn verkiezingen uit te schrijven. De opstandelingen houden de afgezette regering verantwoordelijk voor de "chaos, anarchie en onveiligheid" in het land. Ze moesten naar eigen zeggen ingrijpen om de stabiliteit te herstellen.

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat Marokko de gebeurtenissen in Bamako "met bezorgdheid volgt" en roept alle betrokken partijen op om een "verantwoordelijke dialoog" aan te gaan. Een dag voor de militaire couppoging benadrukte de Malinese minister van Buitenlandse Zaken, Tiebile Drame, de actieve bijdrage van Marokko aan vredeshandhaving in de Sahel-regio.

Mali's nieuwe militaire junta heeft er woensdag bij de burgers op aangedrongen terug te keren naar het normale leven en te stoppen met het plegen van "vandalisme" nadat zij de macht had overgenomen.

© ANP/Marokko.nl 2020
mali
president
ibrahim boubacar keïta
coup
boubou cissé
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi