Marokko: demonstreren tijdens noodtoestand leidt tot gevangenisstraf

marokko
15
21 aug '20
In Jerada zijn woensdag zeven mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen uiteenlopend van twee maanden tot één jaar

De groep mannen kwam in opstand nadat een plaatsgenoot kwam te overlijden in één van de kolenputten in de regio. Het slachtoffer, Mehdi Bellouch, was werkzaam bij een mijnbouwbedrijf en verongelukte met zijn broer nadat de mijn waarin zij werkten instortte. Mehdi overleed aan zijn verwondingen, zijn broer raakte gewond.

De dood van Mehdi Bellouch veroorzaakte veel woede bij de lokale bevolking die in grote getale bij het lokale ziekenhuis bijeenkwam om verhaal te halen. Het vreedzame protest escaleerde nadat de groep vernam dat het slachtoffer spoedig zou worden begraven. De politie werd ingeschakeld om de rust te bewaken.

De groep mannen werd verdacht van het houden van een 'ongeoorloofd protest' en het 'schenden van de noodtoestand'. Naast de gevangenisstraffen zijn ook geldboetes opgelegd variërend van 500 tot 5.000 DH.

Het is niet de eerste keer dat mijnwerkers in Jerada worden veroordeeld na het aankaarten van misstanden in de Marokkaanse mijnbouw. In januari 2019 werden 16 demonstranten veroordeeld tot in totaal 60 jaar gevangenisstraf na demonstraties.

De sociale protestbeweging 'Hirak Jerada' kwam op gang na de dood van twee mijnwerkers.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
jerada
protest
kolenput
mijn
instorting
demonstratie
celstraf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi