Macron weer naar Libanon om hervormingen af te dwingen

buitenland
0
28 aug '20
De Franse president Emmanuel Macron wil Libanese politici onder druk zetten om een regering te vormen die noodzakelijke hervormingen kan doorvoeren.

Hij gaat komende week weer naar Libanon om daar werk van te maken, zegt een medewerker van de president. Macron bracht eerder deze maand ook al een bezoek aan het berooide land. Dat gebeurde in de nasleep van de verwoestende explosie in de haven van hoofdstad Beiroet.

Het land ging ook voor die ramp al gebukt onder een zware economische crisis. Er leeft onder de bevolking grote onvrede over de heersende politieke elites.

"De president heeft gezegd dat hij niet zal opgeven. Hij heeft toegezegd te zullen doen wat nodig is", zei de Franse regeringsfunctionaris tegen verslaggevers. Macron zal tijdens zijn bezoek "noodzakelijke druk" uitoefenen om te zorgen dat een hervormingsprogramma wordt gerealiseerd. Het bezoek van Macron moet maandag en dinsdag plaatsvinden.

De Libanese regering stapte op na de havenramp. De zoektocht naar een nieuwe premier is nog gaande. Vertegenwoordigers van de politieke machtsblokken in het land gaan maandag naar het presidentieel paleis om duidelijk te maken wie zij aan het hoofd van een nieuwe regering willen zien.

Het land heeft dringend financiële hulp nodig. "De internationale gemeenschap tekent geen blanco cheque als de Libanese regering geen hervormingen doorvoert", dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian donderdag in een interview met RTL Radio. "Ze moeten die veranderingen snel doorvoeren, anders riskeren ze het einde van Libanon."

© ANP 2020
emmanuel macron
libanon
frankrijk
beiroet
hervormingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi