Hamas: akkoord met Israël over beëindiging escalatie in Gaza

buitenland
1
31 aug '20
De Palestijnse verzetsbeweging Hamas en Israël hebben afgesproken een eind te maken aan de al weken durende escalatie in Gaza en de rust te herstellen in het gebied.

Dat hebben beide partijen maandagavond bekendgemaakt. Qatar heeft een bemiddelende rol gespeeld bij dit akkoord. Israëlische veiligheidsfunctionarissen bevestigden het bericht over een wapenstilstand eerder al tegenover Walla! News met als toevoeging dat ze wel zullen zien wat de realiteit van afspraak is.

Het was de afgelopen weken erg onrustig in het grensgebied. Hamas beloofde onder meer op te houden ballonnen op te laten om brand te stichten aan de andere kant van de grens en Israël stopt met de luchtaanvallen, zei een Palestijnse official die het Qatarese bemiddelingswerk heeft gevolgd. Israël sloeg terug door luchtaanvallen uit te voeren, daarbij werd ook een school in Gaza geraakt.

Het Israëlische bureau Cogat, dat de contacten onderhoudt met de Palestijnse gebieden, liet weten dat na de veiligheidsbesprekingen, geleid door de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz, de belangrijkste verbindingen voor de doorvoer van goederen naar Gaza weer opengaan.

Bovendien mogen vissers hun netten weer uitgooien tot 15 zeemijl uit de kust. Cogat waarschuwde wel dat als Hamas niet levert, Israël dienovereenkomstig zal reageren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vorige week gedreigd Palestijnse leiders in de Gazastrook te vermoorden. "Hamas en de Islamic Jihad moeten beseffen dat hetgeen hen de vorige keer is overkomen nu verdubbeld en verdrievoudigd zal worden, inclusief het aantal doelwitten", zei Netanyahu, daarmee verwijzend naar de moord op een prominente commandant van Islamic Jihad in november vorig jaar.

© ANP 2020
palestina
israël
qatar
benny gantz
hamas
gazastrook
akkoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi