Wrakingsverzoek onderzoeksrechters Marengo afgewezen

algemeen
0
1 sep '20
Het verzoek tot wraking van twee onderzoeksrechters in het grote liquidatieproces Marengo is dinsdag door de wrakingskamer van de rechtbank afgewezen.

Advocaat Nico Meijering had de beide magistraten gewraakt omdat hij en zijn cliënt Mohamed R. vonden dat zij de schijn van partijdigheid hadden gewekt. R. was niet tevreden over hoe de rechters zijn advocaat bejegenden. De wrakingskamer behandelde het verzoek maandag achter gesloten deuren in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Meerdere advocaten in het Marengoproces hadden zich bij Meijering aangesloten en steunden het wrakingsverzoek. De uitspraak van de rechtbank dinsdag behelst alleen de beslissing, zonder motivering. Die volgt later, uiterlijk op 14 september. Het wrakingsverzoek is deels afgewezen en deels niet-ontvankelijk verklaard. Bij gebrek aan onderbouwing heeft de rechtbank dit onderscheid nog niet nader uitgelegd.

"Voor deze versnelde aanpak is in overleg met alle betrokken partijen gekozen omdat op korte termijn alweer verhoren in het Marengo-proces staan gepland", aldus de rechtbank. Met de afwijzing kunnen die volgens planning doorgaan, met dezelfde rechter-commissaris die de verhoren tot nu toe heeft geleid. Het wrakingsverzoek was tevens gericht tegen de teamvoorzitter van deze rechter-commissaris. Ook deze kan bij de zaak betrokken blijven.

Botsingen
"Wij vinden de onderbouwing van de wrakingskamer zo mogelijk nog interessanter dan de beslissing zelf", zegt Meijering in reactie op de uitspraak. "Dus die wachten wij nog even af."

Meijering staat in Marengo behalve Mohamed R. ook diens broer Saïd bij, die in februari in Colombia werd aangehouden. De man zit daar nog in uitleveringsdetentie. Ridouan Taghi is de onbetwiste hoofdverdachte in het proces.

Marengo gaat over meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Tijdens zittingen eerder deze maand in het monsterproces kwam het tot harde botsingen tussen het Openbaar Ministerie en een aantal advocaten. De advocaten zijn kwaad over een dossierstuk waarin zij worden beticht van lekken naar criminelen.

Toen onlangs bleek dat het OM Meijering en een kantoorgenoot heeft laten schaduwen tijdens een reis naar Dubai, was voor de raadslieden de maat vol. Zij willen dat de rechtbank ingrijpt. Het debat in de rechtszaal over deze heikele kwesties wordt donderdag voortgezet.

© ANP 2020
marengo
mocromaffia
wraking
advocaat
osdorp
ridouan taghi
openbaar ministerie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi