Charlie Hebdo publiceert opnieuw cartoons profeet Mohammed (saws)

buitenland
1
1 sep '20
Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo publiceert opnieuw de Mohammed-cartoons die de redactie doelwit van terreur maakten.

Het blad maakte dat een dag voor het proces over de aanslagen in Parijs bekend. Bij de aanslag op de redactie kwamen in januari 2015 twaalf mensen om. Hoofdredacteur Laurent ’Riss’ Sourisseau toont zich strijdbaar. "We zullen nooit slapen. We zullen nooit opgeven", zegt hij in de editie met de cartoons op de cover die vanaf woensdag in de kiosken ligt maar nu al online is in te zien.

Op de twaalf tekeningen, aanvankelijk in 2005 gepubliceerd door de Deense krant Jyllands-Posten, staat bijvoorbeeld de profeet afgebeeld met een bom in plaats van een tulband. Ook de andere cartoons wekten de woede op van extremisten.

Het blad heeft eerdere verzoeken tot herpublicatie geweigerd, omdat een goede reden ontbrak. De aanstaande rechtszaak is wel een geschikte aanleiding, vindt de redactie.

De broers Chérif en Saïd Kouachi schoten op 7 januari 2015 twaalf redactieleden dood. Zij werden later gedood door de politie. Het proces tegen een aantal van hun vermeende handlangers gaat woensdag van start.

Er worden veertien mensen vervolgd, ook voor betrokkenheid bij een aanslag op een joodse supermarkt in Parijs.

© MAROKKO.NL 2020
frankrijk
parijs
charlie hebdo
godslastering
blasfemie
satire
spotprent
profeet mohammed
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi