Marokko: Textielexport naar EU gedaald met 42%

marokko
0
31 aug '20
De export van Marokkaans textiel naar de Europese Unie is in de eerste vijf maanden van 2020 met 42% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De Marokkaanse textielindustrie verkeerde al in slecht weer maar de uitbraak van het coronavirus heeft de situatie verergerd. De branche lijdt als gevolg van de illegale invoer (smokkel) en gesubsidieerde producten uit bepaalde landen zoals Turkije.

"De situatie is dramatisch en vereist een snelle reactie om de sector weer op gang te brengen", zegt een woordvoerder van de Marokkaanse textielbranche tegen nieuwsdienst Médias24.

De onevenwichtigheid in de handelsbalans tussen Marokko en Turkije is al langer een doorn in het oog van de regering van Saad Eddine El Othmani.

Begin dit jaar werd het invoertarief al eens verhoogd naar 27%, daarvoor konden Turkse exporteurs profiteren van voordelige tarieven als gevolg van de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije die in 2006 van kracht ging. Eind juli werd het invoertarief nog eens verhoogd naar 37%.

Handelsbalans
Marokko en Turkije tekenden in 2004 een vrijhandelsovereenkomst die twee jaar later van kracht ging. Sindsdien heeft de handelsbalans van Marokko met Turkije grotendeels een tekort. De Marokkaanse Handelsminister Moulay Hafid Elalamy onthulde beging dit jaar dat Marokko jaarlijks 2 miljard dollar misloopt als gevolg van de handelsovereenkomst met Turkije.

Alleen al in 2017 zorgde de Turkse textielindustrie in Marokko voor een verlies van ongeveer 44.000 banen, onthulde Elalamy. Begin 2020 zijn Rabat en Ankara onderhandelingen aangegaan om de vrijhandelsovereenkomst te herzien.

De landen hebben de onderhandelingen echter opgeschort als gevolg van de COVID-19-pandemie.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
export
textiel
europese unie
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?