Washington stelt sancties in tegen aanklager ICC in Den Haag

algemeen
18
2 sep '20
De Verenigde Staten hebben woensdag sancties aangekondigd tegen Fatou Bensouda, de Gambiaanse hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

"Alle personen of entiteiten die haar materieel blijven helpen, zullen ook worden getroffen door die maatregelen. Vandaag niet langer woorden, maar daden", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. "Omdat het ICC het helaas nog altijd heeft voorzien op Amerikanen. ".

De VS willen niet dat het strafhof zich bemoeit met het conflict in Afghanistan. In juni gelastte president Donald Trump al sancties tegen ICC-medewerkers die onderzoek doen naar eventuele oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid van Amerikaanse militairen in Afghanistan.

De VS dreigden daar al sinds 2018 mee omdat het ICC zich als onafhankelijke instantie zou laten leiden door "dubieuze partijen". Daarmee wordt mogelijk geduid op Rusland. Over de aard van de sancties werden geen mededelingen gedaan. Doorgaans gaat het om bevriezen van banktegoeden in de VS en een inreisverbod.

© ANP 2020
verenigde staten
afghanistan
den haag
internationaal strafhof
mike pompeo
donald trump
fatou bensouda
gambia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi