Dat hebben beide landen woensdag bekend gemaakt in een gezamenlijke verklaring. De zaak werd vorig jaar aangespannen door het West-Afrikaanse land.
"De aanvraag van Gambia toont de discriminatie en vervolging van de Rohingya (moslims) in Myanmar. Veiligheidstroepen van Myanmar begaan gerichte en systematische wreedheden tegen de Rohingya", aldus de gezamenlijke verklaring.
"De schendingen van Myanmar omvatten het plegen van genocide tegen de Rohingya, meestal door middel van het systematisch en wijdverbreid plegen van massamoord, seksueel geweld, marteling, gedwongen verplaatsing en het weigeren van toegang tot voedsel en onderdak", leest de verklaring.
"Canada en het Koninkrijk der Nederlanden zullen helpen bij de complexe juridische kwesties die naar verwachting zullen rijzen en daarbij speciale aandacht besteden aan misdrijven die verband houden met seksueel en gendergerelateerd geweld, waaronder verkrachting."
Twee jaar terug werden ruim 700.000 moslims verdreven. Daarbij werden volgens onder meer de VN zeer ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd. De Rohingya kwamen terecht in kampen in buurland Bangladesh. "Het leger van Myanmar heeft niets fout gedaan", meent de Myanmarese regering geleid door Aung San Suu Kyi.
De regeringsleider van Myanmar vroeg het in Vredespaleis aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag te stoppen met de zaak over de massaslachting van Moslims in haar land.
De Maldiven hebben de prominente mensenrechtenadvocaat Amal Clooney ingehuurd om naast Gambia de Rohingya te vertegenwoordigen bij de VN-rechtbank.