Nederland en Canada herhalen steun aan Gambia in moslimgenocidezaak tegen Myanmar

buitenland
0
3 sep '20
Nederland en Canada steunen Gambia in de zaak dat het heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof tegen Myanmar vanwege de genocide op de Rohingya.

Dat hebben beide landen woensdag bekend gemaakt in een gezamenlijke verklaring. De zaak werd vorig jaar aangespannen door het West-Afrikaanse land.

"De aanvraag van Gambia toont de discriminatie en vervolging van de Rohingya (moslims) in Myanmar. Veiligheidstroepen van Myanmar begaan gerichte en systematische wreedheden tegen de Rohingya", aldus de gezamenlijke verklaring.

"De schendingen van Myanmar omvatten het plegen van genocide tegen de Rohingya, meestal door middel van het systematisch en wijdverbreid plegen van massamoord, seksueel geweld, marteling, gedwongen verplaatsing en het weigeren van toegang tot voedsel en onderdak", leest de verklaring.

"Canada en het Koninkrijk der Nederlanden zullen helpen bij de complexe juridische kwesties die naar verwachting zullen rijzen en daarbij speciale aandacht besteden aan misdrijven die verband houden met seksueel en gendergerelateerd geweld, waaronder verkrachting."

Twee jaar terug werden ruim 700.000 moslims verdreven. Daarbij werden volgens onder meer de VN zeer ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd. De Rohingya kwamen terecht in kampen in buurland Bangladesh. "Het leger van Myanmar heeft niets fout gedaan", meent de Myanmarese regering geleid door Aung San Suu Kyi.

De regeringsleider van Myanmar vroeg het in Vredespaleis aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag te stoppen met de zaak over de massaslachting van Moslims in haar land.

De Maldiven hebben de prominente mensenrechtenadvocaat Amal Clooney ingehuurd om naast Gambia de Rohingya te vertegenwoordigen bij de VN-rechtbank.

© MAROKKO.NL 2020
genocide
rohingya
canada
aung san suu kyi
gambia
bangladesh
internationaal gerechtshof
myanmar
mensenrechten
stef blok
volkerenmoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi