Turks-Griekse gesprekken vooralsnog vruchteloos

buitenland
0
4 sep 15:59
Griekenland en Turkije hebben inmiddels gesprekken op militair niveau gevoerd over hun onderlinge spanningen over omstreden Turkse gasboringen.

Tot een akkoord over een mogelijke manier om het risico op incidenten te verkleinen heeft dat vooralsnog niet geleid. NAVO-topman Jens Stoltenberg, die donderdag meldde dat beide lidstaten om de tafel zouden gaan, heeft dat vrijdag gezegd. Het gaat bij deze "technische gesprekken" niet om onderhandelingen om de onderliggende conflicten op te lossen, zei hij erbij.

Athene had eerder gezegd niet te willen praten tot Ankara zou stoppen met zijn "provocaties". De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu zei vrijdag dat Griekenland opnieuw heeft laten zien geen voorstander te zijn van dialoog en beschuldigde Athene ervan te liegen over de bemiddelingsrol van de NAVO.

Griekenland is woest dat het buurland naar gas speurt in betwiste wateren nabij Kreta. Turkije stuurde marineschepen mee met de missie in de oostelijke Middellandse Zee, waar ook de Grieken oorlogsschepen hebben varen. Frankrijk steunt van de EU-landen Athene het actiefst en heeft ook de marine naar het gebied gedirigeerd.

De EU staat achter Griekenland, maar wil vooral dat beide kemphanen met elkaar tot een vergelijk komen.

© ANP 2020
athene
ankara
mevlüt cavuşoğlu
griekenland
navo
turkije
kreta
middellandse zee
frankrijk
europese unie
jens stoltenberg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi