Lange celstraffen in plaats van doodstraf voor moord op Khashoggi

buitenland
39
7 sep '20
Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft acht mensen een gevangenisstraf opgelegd voor de moord in 2018 op journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in het Turkse Istanbul.

Vijf verdachten hadden eerder de doodstraf gekregen, maar dat oordeel wordt nu teruggedraaid. De vijf krijgen nu een celstraf van twintig jaar opgelegd.

Drie anderen moeten tussen de zeven en tien jaar achter de tralies, meldt het Saoedische persbureau SPA op basis van informatie van de gerechtelijke autoriteiten. De uitspraak van maandag is definitief. Er zijn geen namen bekendgemaakt.

In mei liet de zoon van Khashoggi weten dat de familie van de journalist de moordenaars vergeeft. Het islamitisch recht staat in dergelijke gevallen toe dat er geen doodstraf voor moord wordt opgelegd.

Farce
Khashoggi's verloofde Hatice Cengiz is allerminst tevreden met de uitspraak. Zij noemt het een farce. "De Saudische autoriteiten sluiten de zaak zonder dat de wereld weet wie er verantwoordelijk is voor de moord op Jamal", zegt Cengiz in een verklaring. "Wie heeft het georganiseerd, wie heeft het bevolen, waar is het lichaam? Dit zijn de meest prangende vragen die totaal onbeantwoord blijven."

Khashoggi werd in oktober 2018 gedood op het Saoedische consulaat toen hij daar kwam om iets te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. De journalist schreef onder meer voor The Washington Post geregeld kritische columns over Saoedi-Arabië. Hij werd opgewacht, gedood en in stukken gesneden. Het lichaam is nooit gevonden.

Mohammed bin Salman
In Turkije loopt ook een rechtszaak tegen twintig Saoedische verdachten voor de moord die wereldwijd voor ophef zorgde. Dat proces vindt bij verstek plaats, omdat de verdachten niet aanwezig zijn.

De hoofdverdachten zijn het vroegere hoofd van de Saoedische inlichtingendienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het koningshuis Saud al-Qahtani. Zij werden vorig jaar in Saoedi-Arabië vrijgesproken.

Riyad heeft altijd beweerd dat de moordenaars zelfstandig te werk zijn gegaan. Maar zowel de Amerikaanse inlichtingendienst CIA als de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard stelt dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman mogelijk persoonlijk verantwoordelijk is voor de moord.

Callamard noemde de uitspraak van maandag een "parodie op gerechtigheid". Zij stelt dat de hooggeplaatste functionarissen die achter de moord zitten vanaf het begin buiten schot bleven en datzelfde geldt voor de kroonprins.

© ANP 2020
saoedi-arabië
jamal khashoggi
turkije
istanbul
consulaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi